فهرست مطالب

پویش در آموزش علوم انسانی - پیاپی 15 (تابستان 1398)

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 15 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احسان احمدی خاوه*، احمد ابوحمزه صفحات 1-14

    از آنجا که تا کنون در تعلیم خوشنویسی از نظام نقطه گذاری استفاده شده است، این روش را می توان روشی ابداعی دانست. در این روش، دانش آموز بجای آنکه مجبور باشد درستی یا نادرستی نوشتن حروف را با محک نقطه بسنجد، می تواند با استفاده از مساحتی که یک حرف در جدول اشغال می کند به اندازه و هندسه درست خط نزدیک شود. البته برخی نیز روش پررنگ کردن را پیشنهاد داده اند که به نظر می رسد این روش نیز کارامد نباشد. چراکه صرفا با حرکت دست و قلم دانش آموز روی سطور کمرنگ، بر اثر تکرار و تمرین، نوعی عادت شکل می گیرد و دانش آموز به لحاظ شناختی، از کم و کیف شکل گیری حروف آگاه نمی شود. استفاده از روش ترسیم جدول در خط تحریری ابداع نگارنده این مقاله است و تاکنون جایی سوابقی از این نوع تعلیم دیده نشده است. با این روش میتوان تاثیر مثبت و معناداری در بهبود خط تحریری دانش اموزان را مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، خط تحریری، شیوه ترسیم جدول، اختلال نارسانویسی
  • سعید جلیلی نیکو* صفحات 15-20

    یکی از مسایل دانش آموزان امروزی مشکل کمرویی آنها می باشد و این مشکل می تواند سبک زندگی و وضعیت تحصیلی و شغلی او را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین میزان یا اندازه کمرویی در نوع انتخاب شغل آینده موثر می باشد و یکی از بیماری عای عصر امروز نیز می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت کمرویی دانش آموزان مدرسه شهید ناصری شهر تهران و ارایه راهکارهای جهت بهبود کمرویی آنها می باشد. در این پژوهش تعداد 25 دانش آموز از این مدرسه که دارای 250 دانش آموز می باشد انتخاب شد. شیوه پژوهش حاضر از نوع توصیقی و روش کیفی اقدام پژوهی بوده و در این پزوهش به منظور جمع آوری اطلاعات از مصاحبه، مشاهده و پرسشنامه استفاده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج کیفی تحقیق نشانگر آن بوده که راهکاری درمانی نتیجه ی مثبت داده و موجب بهبود میزان کمرویی دانش آموزان شده. بنابراین کمرویی را از طریق روش های درمانی می توان کاهش داد.

    کلیدواژگان: کمرویی، اقدام پژوهی، دانش آموزان
  • یدالله بهمنی*، بهزاد مروی صفحات 21-37

    بسیاری از پژوهش هایی که در حوزه زبان و جنسیت انجام شده است، نشان می-دهد بین زبان و نوشتار زنانه و زبان و نوشتار مردانه اختلافات زیادی وجود دارد. یکی از اولین و جامع ترین پژوهش هایی که در این زمینه انجام شده به وسیله رابین لیکاف (1975)، زبان شناس مشهور آمریکایی، بوده است. هدف این مقاله مقایسه زبان کاراکترهای مرد و زن رمان شب های تهران نوشته غزاله علیزاده براساس نظریات لیکاف و سایر زبان شناسان اجتماعی از منظر دستور زبان است تا اولا موفقیت نویسنده در ایجاد زبانی متناسب با کلیشه های زبانی کاراکترهای مرد و زن و ثانیا تاثیر جنسیت نویسنده در زبان کاراکترهای رمان، مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور زبان داستان در حیطه دستور زبان براساس متغیرهای زیر مورد بررسی قرار گرفت، در سطح واژگان: دشواژه ها، سوگندواژه ها، تشدیدکننده ها، رنگواژه ها و در سطح جملات: پرسش های ضمیمه ای، تعدیل کننده ها و تصدیق گرها. یافته ها نشان می دهد نویسنده توانسته است از بسیاری جهات، زبانی متناسب با کلیشه های زبانی کاراکترها ایجاد کند، هم چنین ثابت شد، زبان رمان متاثر از جنسیت نویسنده است و کلیشه های زبان زنانه با فراوانی بیش تری تکرار شده است. در پاره ای از موارد هم که بین زبان و جنسیت کاراکترها، به ویژه کاراکترهای زن تناسبی دیده نمی-شود، بیش تر به دلیل روحیات فمینیستی نویسنده و تعمد اوست که خواسته زنان را در برابر سلطه گری جامعه ی مردسالار حاکم فراهنجار نشان می دهد.

    کلیدواژگان: غزاله علیزاده، شبهای تهران، زبان زنانه، زبان مردانه، لیکاف
  • صید کرم نوریان فر*، محمدرضا امام جمعه، علیرضا عصاره صفحات 38-57

    بررسی شایستگی های عمومی و حرفه ای مدیران، چهارچوپی برای نظم بخشیدن به مجموعه رفتارها ومهارت ها و نگرش های مدیران مدارس است . که برکیفیت کار افراد تاثیر می گذارد .این بررسی ها نشان می دهد که مدیران چه کارهایی باید بکنند تا بتوانند مسولیت ها و وظایف خود را بنحو شایسته انجام دهد. پژوهش حاضر با هدف ، بررسی شا یستگی های عمومی وحرفه ای مدیران مدارس با محوریتسه مولفه ی دانشی، ایفای نقش و بحث گروهی با رویکرد کمی وکیفی (آمیخته) انجام گرفت. در این پژوهش از ابزارهای پرسشنامه ، مصاحبه بسته ، مشاهده و سناریو استفاده شد. جامعه آماری 50 نفر از مدیران مدارس متوسطه اول و دوم شهر ری از توابع استان تهران بوده است. یافته ها نشان داد که بیشترین سطح معناداری در شناخت کلی مدیران و در میان مولفه های مورد بررسی نیز بیشترین شناخت معنادار از آشنایی با قوانین و مقررات و آیین نامه های اجرایی و کمترین میزان شناخت معنادار از ویژگی خلاقیت است. .نتایج تحقیق نشان داد که برای یک نظام کار آمد آموزشی باید شایستگی های عمومی وحرفه ای مدیران مورد ارزیابی سالانه قرار گیرد و انتخاب مدیران بایستی براساس نظام شایسته سالاری انجام گیرد و روند انتخاب فعلی مدیران بعنوان رهبران آموزشی راه مناسبی در جهت انتخاب افراد شایسته نیست و رابطه و قضاوت شخصی رییسان ادارات آموزش و پرورش برانتخاب مدیران موثر است و این به ضرر ذینفعان خواهد بود.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، مدیران مدارس، ایفای نقش، بحث گروهی، شایستگی عمومی
  • ناصر فرنیا* صفحات 58-70

    جامی ازشعرا وعرفای برجسته ایران درقرن نهم هجری است که آثارارزنده ای به نظم ونثرازوی برجای مانده است ودراین راستا کم وبیش از آثارمتقدمان خودچون سعدی،نظامی،عراقی و به ویژه حافظ وبخصوص درتهکمات تاثیر پذیرفته است. تهکم در لغت به معنی ریشخند است و در اصطلاح علم بدیع، نوعی طنز و انتقاد شدید است که در ظاهر کسی را می ستایند اما در باطن، منظور تحقیر و توبیخ آن شخص می باشد. در دیوان اغلب شاعران تهکم دیده می شود اما به جرات می توان گفت که تا حالا هیچ کس به استادی حافظ، از این صنعت ادبی برای کوبیدن مخالفان خود بهره نبرده است و هیچ کس نیز به استادی جامی در تقلید و به کارگیری این آرایه ی ادبی مبتنی بر سبک و سیاق حافظ، عمل ننموده است .حافظ از تهکم برای کوبیدن مخالفان فکری و حکومتی خود و رواج افکار ملامتی و جامی نیز با همه ی حشمت و جاهش در نزد سلطان حسین بایقرا و وزیر دانشمندش، امیر علی شیر نوایی از آرایه ی تهکم برای بیان حقایق و کوبیدن زاهدان ریایی و رواج افکار نقشبندیه بهره برده است. در این تحقیق ضمن بیان دیدگاه های برخی از محققان در مورد مشرب فکری حافظ و جامی، چهار مضمون مشترک در تهکمات آن ها با عناوین اول بی فایدگی زهد خشک و دوم ریاکاری و منافق بودن اکثر واعظان و زهاد، سوم، فریفته شدن زهاد به طاعات و عبادات خویش و ندیدن عیوبشان و چهارم ترجیح رندی بر زهد و صوفگیری ذکر گردیده است.

    کلیدواژگان: حافظ، غزل، جامی، تاثرات
  • علی صادقی*، زهرا هادیان صفحات 71-84
    «جامعه بین المللی»، مجموعه ای متشکل از بازیگران مختلف در عرصه جهانی است که بر اساس چارچوب های قانونی و پذیرفته شده ای به نام حقوق بین الملل و تعهدات آن، به یکدیگر پیوند خورده اند. در این جامعه گسترده و متنوع، رعایت حقوق بشر از جمله برقراری صلح، امنیت و حفظ کرامت انسانی که از اصول اولیه، بدیهی و فطری انسانها به شمار می رود، همواره مورد تاکید بوده است. وجود گستردگی و تنوع آراء و اندیشه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و... و منافع متفاوت بازیگران جهانی، باعث شده است حقوق بین الملل در زمینه صلح عادلانه، رعایت حقوق بشر و حفظ کرامت انسانی مورد خدشه و آسیب قرار گرفته و به نوعی ناکارآمدی دچار گردد. یکی از نمونه های بارز این آسیب در مقطع کنونی، بحران یمن است. هر چند آغاز بحران یمن را به سال 2011 و همزمان با موج بیداری اسلامی ذکر می کنند؛ اما این بحران از سال 2014 و به دلایل داخلی آغاز و با حمله عربستان در مارس سال 2015 میلادی شدت گرفت. یافته های تحقیق که با رویکرد توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع مختلف گردآوری شده است، نشان می دهد وظیفه خطیر حقوق بین الملل و نهادهای بین المللی به دلایل مختلفی در حل این بحران، کارآمد نبوده است. منافع مختلف بازیگران داخلی و منطقه ای و بهره گیری از منابع مالی و نفوذ کشور عربستان، نوعی استثناگرایی ایالات متحده و عدم بی طرفی در مواجهه و حل بحران یمن به وجود آورده است. مساله ای که ضمن نشان دادن ناکارآمدی سازمان ملل، صلح، امنیت منطقه ای و کرامت انسانی را مورد هجمه و آسیب قرار داده است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، صلح عادلانه، کرامت انسانی، بحران یمن
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 72-84

    امروزه با توجه به پیشرفت جوامع و رشد روزافزون دانش و علوم موجب گردیده که شیوه های آموزش سنتی محور دیگر جوابگوی یادگیرندگان نباشد. از اینرو روی آوردن به رویکردهای نوین آموزشی و تفکر میان رشته ای که طی آن مرزبندی میان حوزه های دانش کنارگذاشته و فرصت های یادگیری به شیوه های متفاوت با رویکردهای میان رشته-ای تنظیم می شود، ضروری به نظر می رسد. استفاده از روش های سنتی در آموزش زبان عربی و تخصص گرایی آن موجب شده است که فراگیران از ظرافت ها و قابلیت های آن باز بمانند و با چالش هایی در یادگیری روبرو شوند. بر این اساس، یکی از ضرورت های یاددهندگان، پرورش مهارت های میان رشته ای در زمینه آموزشی است. مقاله حاضر ضمن بررسی پیشینه و چیستی و چرایی میان-رشته ای، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی می کوشد ضمن درهم آمیختن دو رویکرد نظری و کاربردی، آن را در آموزش زبان عربی مورد بررسی قرار دهد و نقاط ضعف و قوت آن را بیان کند. هدف مقاله ارتقای کیفیت یادگیری در آموزش زبان از خلال برنامه های میان رشته ای است و براین باور است که می توان از تخصص گرایی و تفکر میان رشته ای به عنوان راهبردی برای آموزش زبان عربی نام برد که تجارب کلیدی برای فراگیران در یادگیری فراهم می کند و به این نتیجه می رسد که میان رشته ای بر وحدت علوم در حوزه های مختلف تاکید می ورزد و در حوزه یادگیری و آموزش زبان عربی، محدودیت ها و کاستی های روش تخصصی گرایی را برطرف می کند، و می تواند امکانات پژوهشی جدیدی برای حوزه های آموزشی فراهم آورد. و در انتها ملاحظاتی که می بایست در آموزش زبان عربی مورد لحاظ قرارگیرد، در قالب پیشنهادات کاربردی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، یادگیری، میان رشته ای
  • محمدرضا پاشایی*، محمد ویسی صفحات 86-100

    مثبت اندیشی نوعی بینش امیدوارانه وخوش بینانه به خود، خدا و مجموعه هستی است. بر اساس سند تحول بنیادین، یکی ازاهداف عالی آموزش وپرورش تربیت نیروی شاداب و امیدواراست. متون کلاسیک ادبیات فارسی به ویژه مثنوی مولوی سرشار از اندیشه های مثبت و امیدوارانه است. ازاین رو دراین جستار بر اساس نظریهروانشناسی مثبت گرا، مثبت اندیشی از سه منظر کلی بررسی شده است، پس از تفسیر و تحلیل هر کدام از این شاخصه ها، روابط میان این سه عنصر بررسی و برای هر کدام شواهدی از مثنوی ذکر شد. این پژوهش به روش تحلیلی و توصیقی با ذکر اسناد کتابخانه ای صورت گرفته است و جامعه آماری آن مثنوی معنوی مولوی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با توجه به غنای فرهنگی مثبت اندیشی، مولفان کتاب های درسی باید نسبت به گنجاندن متونی با مضامین سازگار با روانشناسی مثبت گرا و سازگار با اهداف سند تحول بنیادین در منابع آموزشی اهتمام داشته باشند.

    کلیدواژگان: مضامین سازگار روانشناسی مثبت گرا سند تحول بنیادین
  • محمدرضا فتحی* صفحات 87-100

    یکی از رویکردها در آموزش نوین استفاده از نظریه های جدید یادگیری در تدریس می باشد. نظریه پردازان یادگیری نظریه های گوناگونی ارایه نموده اند. یکی از جدیدترین آنها نظریه سازنده گرایی است که یک تغییر پارادایم در معرفت شناسی و نظریه های یادگیری قلمداد می شود. طبق این دیدگاه فلسفی - روان شناختی، واقعیت و معنی به طور فعال توسط خود افراد و در ذهن آنها ساخته می شود، و افراد بیشتر آنچه را که یاد می گیرند، خود می سازند. اصول اساسی سازنده گرایی به نظریه های یادگیری جان دیویی، ژان پیاژه و جروم برونر، و ویگوتسکی بر می گردد. یکی از بانفوذ ترین نظریه های سازنده گرا که توسط ویگوتسکی ارایه شده است، سازنده گرایی اجتماعی است. امروزه سازنده گرایی به عنوان یک نیروی با نفوذ و قوی در اصلاح فرایند یاددهی- یادگیری مطرح است. هدف این مقاله تشریح دلالت های این نظریه برای تدریس و یادگیری بود. در این راستا پس از مرور مبانی نظری پژوهش، نظریه یادگیری سازنده گرایی اجتماعی بررسی و تشریح شد. یافته نشان داد، این نظریه دلالتهای زیادی برای تدریس یادگیرنده - محور دارد. در نتیجه ویژگیهای کلاس درس سازنده نگر، راهبرد های تدریس مبتنی برآن، نقش معلمان و دانش آموزان درآن مشخص گردید. نتایج نشان داد این نظریه مزایای بالایی داشته و برای همه جنبه های زندگی آموزشگاهی، فرصتهایی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: یادگیری، سازنده گرایی، نظریه سازنده گرایی، سازنده گرایی اجتماعی، کلاس سازنده نگر
|
  • Saeed Jalilinikoo * Pages 15-20
    Review

    One of the problems of today's students is their shyness problem, and this problem can affect the lifestyle and educational status and living conditions and future of her. The purpose of this study was to investigate the shyness of Shahid Nasseri school students in Tehran and provide solutions for improving shyness and enhancing self-expression and improving their interpersonal communication.

    Methodology

    The present research method is a descriptive and qualitative method in the method of action research. For this purpose, a multi-stage cluster sampling method was used and 25 students of this school, which has 250 students, were selected. Analysis: In this study, in order to obtain the necessary information and analyze them, and data from interview, observation and shyness questionnaire were used.

    Conclusion

    The qualitative results of the research indicated that the therapeutic strategy was positive and significant and improved the shyness of Shaheed Naseri school students and indicated the significance of the hypothesis.

    Keywords: Shyness, Action Studies, students
  • Yadolah Bahmani *, BEHZAD Marvi Pages 21-37

    A lot of research has been done in the area of language and gender, language and literature shows that between female and male body language and there are many differences. One of the earliest and most comprehensive studies in this area carried out by Robin Lakoof (1975), renowned American linguist, respectively The purpose of this paper is to compare male and female characters in the novel ShbHay By Ghazaleh AlizadehTehran and other ZbanShnasan Lykaf on social theories from the perspective of grammar is to first build a successful writer in the English language to suit the characters, male and female, and secondly KlyshhHay the impact of gender fiction writer in the English character, to be assessed…For this purpose in the story is based on the following variables were evaluated in the areas of grammar, vocabulary level: Dshvazhhha, Svgndvazhhha, alleviating the Rngvazhh and the level of sentences: questions attachments, and Tsdyqgrha moderator. Results show that the author has succeeded in many ways, in language appropriate to the linguistic stereotypes to create characters, it was constant, and is the author of the novel gender stereotypes in women more frequently repeated. In some cases, both between language and gender of the characters, especially female characters are not proportional, Feminist writer and deliberate in his career, mostly due to the desire of women against patriarchal domination of the ruling Paranormal show.

    Keywords: Ghazaleh Alizadeh, shabhaye Tehran, Feminine language, male language, Lakoof
  • MohammadReza Imam Jomeh, Alireza Assareh Pages 38-57

    Investigation of the principals’ general and professional qualifications is a framework for the systematization of the principals’ behaviors, skills, and opinions which influence the individuals’ quality of work. These investigations show what the principals should do in order to be able to perform their duties and responsibilities in the best way. The aim of the present study was to assess the principals’ general and professional qualifications with concentration on three elements of knowledge, role play, and group discussion through a qualitative-quantitative (mixed) approach. In this study, the tools such as questionnaires, closed interviews, observation, and scenario were used. The statistical society of the research included 50 principals of junior and secondary school principals of Shahr-i Ray in Tehran Province. The findings showed that the highest level of significance lies in the principals’ general knowledge, the highest level of significance among the elements investigated lies in the familiarity with the rules and regulations and executive instructions, and the lowest level of significant knowledge lies in creativity variable. The results of the research showed that in order to have an efficient education system, the principals’ general and professional qualification should be assessed annually and their selection should be done based on a meritocratic system. The present process for the selection of principals as the leaders of education is not an appropriate method to select the qualified individuals because the private relations and judgments of the education administrates is affective on the principals’ section which is detrimental for the beneficiaries.

    Keywords: : professional qualification, principals, role play, group discussion, general qualification
  • Naser Farnia * Pages 58-70

    Tahakkom literally means mocking but in rhetoric terms means satire and sever criticism, which outwardly praises one, but inwardly humiliates and rebukes him/her. Tahakkom exists in most of poets’ works, but unquestionably, it can be claimed that no one but Hafez has used this literary figure of speech for flaying his opponents and no one but Jami has been dexterous in using this figure of speech based on Hafez’s style. Here a question raises about how can demonstrate that the mentioned claim is true? In answering this question firstly, we mention some similarities between Hafez and Jami’s love poems (ghazal); then we analyze existing Tahakkoms in their love poems. Hafez used Tahakkom for criticizing his intellectual and governmental opponents and disseminating his blaming ideas. By the same token, Jami in spite of his privileged position by Soltan Hossien Bayghra and his wise vizier Amir Alishir Navayi, used Tahakkom for expressing realties, attacking hypocritical hermits and making Naghshbandiyeh ideas prevalent. In this research, not only some of the researchers’ views about Hafez and Jami’s disposition have been expressed, but also four common themes in their Tahakkoms following the first as uselessness of pharisaism, the second as the hypocrisy of most preachers and hermits, the third as hermits’ being deceived by their worship and ignoring their faults and the last as preference of slyness to asceticism and Sufism, have been mentioned.

    Keywords: Refflection, Jami, Ghazal, Hafez
  • Ali Sadeghi *, Zahra Hadian Pages 71-84
    "The international community" is a series of different actors in the global arena that linked to each other based on accepted and legal frameworks with the name of international law and its obligations. In this broad and diverse community, following human rights including peace, security and human dignity that is the primary, obvious and natural basis of humans, has always been emphasized. The diversity of opinions, and the ideas of the political, economic, cultural, military and ... and the different interests of global players, has led to damage and to be deficient the international law in the field of peace, human rights and human dignity. One example of this injury at this point is Yemen crisis. Although the beginning of the crisis in Yemen was in 2011 and coincides with the wave of wave of Islamic Awakening, but this crisis intensified from 2014 and because of internal reasons and the Saudi invasion in March 2015. The findings of the study with analytical approach and using different sources has collected, shows serious task of international institutions because of various reasons is not effective in resolving the crisis. Different interests of local and regional actors and the use of financial resources and the influence of Saudi Arabia has created a kind of United States exceptionalism and the lack of impartiality in facing and solving the crisis in Yemen. This problem as well as shoving the ineffectiveness of the United Nations, has damaged the Peace, regional security and human dignity.
    Keywords: International law, Just Peace, Human dignity, Yemen crisis
  • Hedayatollah Taghizadeh * Pages 72-84

    Today, with the advent of societies and the growing growth of knowledge and science, traditional teaching methods are no longer responsive to learners. Hence, it is necessary to turn to new educational approaches and interdisciplinary thinking in which the boundary between knowledge domains is set aside and learning opportunities are set in different ways through interdisciplinary approaches. The use of traditional methods in teaching Arabic language and its specialization has made the learners free from their elegance and capabilities, and faced with challenges in learning. Based on this, one of the essential requirements of the teachers is the development of interdisciplinary skills in the field of education and research. In the present paper, while studying the background and the nature and the interdisciplinary nature, attempts to combine the two theoretical and applied approaches, it examines it in the teaching of Arabic language and its weaknesses and strengths. The aim of the paper is to improve the quality of learning in Arabic language education through interdisciplinary programs. He believes that specialization and interdisciplinary thinking can be considered as a strategy for teaching Arabic language, which provides key experiences for learners in learning. Finally, it tries to consider the considerations that should be taken into consideration in Arabic language teaching, in the form of practical suggestions.

    Keywords: Interdisciplinary, Learning, teaching, Arabic language
  • MohammadReza Pashaei * Pages 86-100
  • MohammadReza Fathi * Pages 87-100

    One of the approaches in modern education is the use of new learning theories in teaching. Learning theorists have proposed various theories. One of the newest is constructivism theory, which is a paradigm shift in epistemology and learning theories. According to the philosophical-psychological view, reality and meaning are actively constructed by individuals themselves and in their minds, and most people make what they learn. The basic tenets of constructivism refer to the learning theories of John Dewey, Jean Piaget and Jerome Bruner, and Vigotsky. One of the most influential constructivist theories put forward by Vigotsky is social constructivism. Today, constructivism is emerging as a powerful and influential force in refining the teaching-learning process. The purpose of this article is to explain the implications of this theory for teaching and learning. In this regard, after reviewing the theoretical foundations of research, the theory of social constructivism learning was reviewed and described. The findings indicated that this theory has many implications for learner-centered teaching. Consequently, the characteristics of the constructivist classroom, its teaching strategies, the role of teachers and students were identified. The results show that this theory has high benefits and provides opportunities for all aspects of school life.

    Keywords: Learning, Constructivism, constructivism theory, social constructivism, constructivist class